18. 05. 04

ZAKWASZENIE  ŻOŁĄDKA

Objawy zbyt zasadowej treści żołądka:

  • częste odbijanie,
  • zgaga,
  • zapalenie błony śluzowej prowadzące do wrzodów,
  • niestrawność,
  • uczucie zmęczenia,
  • niskie żelazo, anemia,
  • niedobory witamin i minerałów,
  • zakażenie pasożytami, bakteriami,
  • słaba odporność, kaszel, infekcje,
  • alergie,
  • w dalszej konsekwencji: depresje, bóle stawów, mięśni, bezsenność, astma, wysypki, bóle głowy.

 

Niskie (prawidłowe) pH w żołądku to:

  • dobre trawienie,
  • naturalna ochrona przed bakteriami i pasożytami,
  • właściwa produkcja śluzu, do ochrony przed wrzodami,
  • brak ZGAGI (wbrew ogólnemu stereotypowi),
  • brak wydzielania zapachu i posmaku z żołądka (świeży oddech).

PH w żołądku fizjologicznie ma być niskie 1-2,5 (ze względu na obecność KWASU solnego).

 

 

ZGAGA:

Uczucie palenia w przełyku spowodowane jest zbyt wysokim pH w żołądku. Organizm, próbując radzić sobie z tym dziwnym zjawiskiem otwiera zwieracz, który oddziela żołądek od przełyku i kwas solny "chlapie się" ku górze.  

Co wtedy zazwyczaj robimy? Będąc ogłupieni telewizyjnymi reklamami, od razu gonimy po tabletki na zgagę, które wyrządzają nam jeszcze większą krzywdę. Tabletki podwyższają pH kwasu solnego, neutralizują go, co powoduje, że dolegliwość dalej jest (jama odźwiernikowa otwarta), ale chlapie nie kwasem, a "wodą". Zatem, usunęliśmy objaw na chwilę - do czasu, kiedy żołądek sprzeciwi się i będzie dalej usilnie produkował kwas solny aby móc się bronić i dobrze trawić.

Więc:

Zgaga to NIEDOKWASZONY ŻOŁĄDEK, tabletki na zgagę pogarszają problem.

 

 

CZY ŻOŁĄDEK JEST NIEDOKWASZONY?

Jeżeli odczuwasz zgagę lub inne podane dolegliwości, to zapewne tak, ale można to łatwo sprawdzić:

Należy wypić pół do 3/4 szklanki wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy miksturę i pijemy rano na czczo, kiedy wstaniemy z łóżka. Następnie mierzymy czas od wypicia sody z wodą do odbicia się w żołądku. Roztwór sodu połączony z kwasem żołądkowym zaczyna reagować,  wydziela dwutlenek węgla i dochodzi do „beknięcia”.

Jak szybko ma się nam odbić?

Od 90 sekund, maksymalnie do 3 minut. Jeżeli odbije się po 3minutach lub wcale, to znaczy, że kwas solny ma za wysokie pH – żołądek jest niedokwaszony. Jeżeli odbije się do 90 sekund, to mamy nadkwasowość. Test jest 99,5% adekwatny. Robimy go co jakiś czas, aby sprawdzić stan żołądka - oczywiście nie przesadzamy, bo soda również mocno alkalizuje treści żołądkowe.

 

 

JAK ZAKWASIĆ ŻOŁĄDEK?

  1. Pić wit. C (naturalną lub w proszku) bezpośrednio przed jedzeniem - zakwasza się żołądek i żelazo się lepiej wchłania.
  2. Przed posiłkiem (20-30min) wypić łyżkę octu jabłkowego rozpuszczonego w szklance wody (lub ocet jako suplement w kapsułkach)
  3. Pić herbatkę lub nalewkę z piołunu przed posiłkiem - gorzki smak, spowoduje wydzielanie kwasu solnego.
  4. Stosować suplementy w kapsułkach: kwas solny z betainą i pepsyną.

Powyższe metody mogą powodować przykre dolegliwości u osób, które mają zapalenie śluzówki lub wrzody. Przed zakwaszeniem żołądka należy wyleczyć wrzody i śluzówkę żołądka.

 

Metody regulacji pracy gruczołów żołądkowych:

  1. Siemię lniane pite po 1-3 szklanek dzienne (dodatkowo stosować rumianek, aloes, majeranek, szałwie, malwę, wierzbę, lipę)
  2. Terapia biorezonansowa w gabinecie,
  3. Terapia kroplami ukierunkowanymi na żołądek.



18. 03. 25

Zakwaszenie organizmu

 

Kwasica rozpoznaje się (zgodnie z rozumieniem akademickiej medycyny), gdy krew osiągnie poziom pH poniżej 7,2. Skład mineralny krwi i jej stopień kwasowości podlegają wielu systemom regulacji. Dlatego niełatwo jest doprowadzić do stanu, w którym zakwaszenie będzie widoczne we krwi. Organizm radzi sobie na wiele sposobów. W razie potrzeby buforuje on krew na przykład zasadowym wapniem, który z rozpaczy uwalnia z kości (bóle stawów, początki osteoporozy, problemów z zębami) – stąd też stałe pH badanej krwi.

 

Ukryte zakwaszenie

To stan tak zwanej utajonej kwasicy. Organizm jeszcze radzi sobie z chwilową nadwyżką kwasów, jego zapasy i możliwości kompensacyjne powoli zaczynają się wyczerpywać. W tym stadium charakterystyczne jest złe samopoczucie mimo braku obiektywnych oznak choroby. Pacjenci są nieustanie zmęczeni, cierpią na zaparcia i skarżą się na problemy żołądkowe.

 

Skąd się biorą kwasy 


-Konsumpcja mięsa – kwas moczowy
-Słodycze, słodkie napoje ,produkty z białej mąki, wysoka konsumpcja tłuszczów – kwas octowy
-Leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – kwas acetylosalicytowy
-Kawa i herbata – tanina
-Fizyczne przemęczenie – kwas mlekowy
-Stres , przygnębienie , złość – kwas chlorowodorowy
-Napoje gazowane-kwas węglowy
-Coca Cola – kwas fosforowy i węglowy
-Wino – kwas winny i siarkowy

-Sery – kwas azotowy

         

 

Objawy zakwaszenia

Jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii to jest to dowód przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objawów, dlatego warto jest sprawdzić czy nasz organizm nie jest zakwaszony.

Przykłady zakwaszenia organów:


1. Napięcia mięśniowe
Przekwaszenie prowadzi do skurczy mięśni w obrębie ramion i karku, do ostrej  lumbago do skurczy w nogach.

2. Drażliwość psychiczna
 Stany przekwaszenia w mózgu prowadzą do agresywnego zachowania, działania  z przemocą, osłabienie koncentracji i trudności z nauką, migreny i zaburzenia snu.

3. Krążenie wieńcowe
Przekwaszenie krwi skutkuje nadciśnieniom tętniczym, zaburzeniami rytmu  serca, problemami krążenia, zawałem serca, żylakami lub arteriosklerozę (zwężenie naczyń krwionośnych). 

4. Obszar żołądkowo - jelitowych
Typowym objawami są zgaga , odbijanie i uczucie pełności po bujnym posiłku.
Stan przekwaszenia prowadzi do biegunek, zaparć i zgrzybienia jelita grubego.

5. Skóra
 Kwasy wydalane są także przez skórę (trzecia nerka)
Skutkiem są egzema, świerzbiączka ogniskowa , łuszczyca, trądzik, alergie  skórne, nietolerancja skórna, zakażenia grzybem i zaburzenia odkładania barwnika.

6. Kości i stawy

Przekwaszenie może prowadzić do osteoporozy ( zrzeszotnienie kości),  problemów związanych z krążkami międzykręgowymi i stawami, przewlekłe  zapalenia ścięgien , uszkodzenie chrząstki i artrozy.

W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny staje się również mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowości organizmu jest "sikanie" na papierki lakmusowe (do kupienia w każdej aptece), a później porównywanie wyniku ze skalą kolorów. Kwaśny mocz ma swoje zalety – przy pH poniżej 5 hamuje rozwój wszystkich bakterii w układzie moczowym.

To przede wszystkim dostarczanie do organizmu sodu, potasu, magnezu i wapnia sprawia, że powstają zasady. I wszystkie warzywa mają te pierwiastki w różnym stężeniu.

Natomiast skorupki kurzych jaj mają ich ogromne ilości! Ważne – to muszą być jaja pochodzące od kur z domowego chowu – bez paszy. Jak je przygotować? Po ugotowaniu jajek zbieramy skorupki i gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmujemy, suszymy i mielimy na drobny pył w młynku do kawy. Wystarczy dodawać tego proszku na czubku noża do codziennego obiadu, a uchronimy organizm przed niedoborem mikroelementów oraz wieloma chorobami. Głównie przez dostarczanie łatwo przyswajalnego wapnia, który organizm pobiera z kości aby zrobić zasady do neutralizacji kwasów. W formie suplementu można kupić sprszkowane skorupki jaj

 

Drożdże, pleśniawki i kandydoza

W naszym ciele miliony różnych bakterii, które o ile są w towarzystwie innych –pomagają nam. Ale jeśli na skutek np. terapii antybiotykami, bakterie zostaną zabite – pozostaje jedna z nich, która normalnie zasiedla końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Nazywa się Candida albicans i gdy nasz układ odpornościowy działa dobrze, jest niegroźna i pomaga trawić cukier, bo jest rodzajem drożdży. Jeśli Candida się rozrośnie (bo inne organizmy wyginą) – wówczas staje się niszczycielem i wrogiem organizmu. Dodatkowo, jest tak sprytna, że może być jednocześnie i grzybem i bakterią dlatego tak trudno jej się pozbyć.

Drożdże do rozwoju potrzebują ciepła, wilgoci i cukru. Lubią środowisko zakwaszone i cukry proste.

Wapń z magnezem to:

  • • zdrowe zęby,
  • • unikanie wizyt u lekarzy,
  • • zdrowe żyły  i serce,
  • • dłuższe życie,
  • • zapobieganie rakowi, artretyzmowi i setkom innych chorób. Zdrowe zęby to możliwość dobrego gryzienia, dobrego trawienia i koło się zamyka.

Przyjmowanie samego wapnia powoduje zaparcia! Aby wapń był prawidłowo wchłaniany, musi być przyjmowany łącznie z magnezem i witaminą D.

Dlaczego powinniśmy przyjmować preparaty wapnia, a nie na przykład mleka?

Niezależne badania wykazały ponad wszelką wątpliwość, że wapń po pasteryzacji mleka zmienia swoją strukturę, stając się bardzo słabo przyswajalny. Pasteryzowane mleko nie dość, że po procesie pasteryzacji posiada znikomą ilość przyswajalnego wapnia, to dodatkowo zakwasza organizm, który zmuszony jest wtedy do zabierania posiadanego wapnia do odkwaszania takiego mleka. Spożywanie mleka i jego produktów zmniejsza więc nasze zasoby wapnia w kościach i szczękach, powodując osteoporozę oraz wypadanie zębów.

Na marginesie.  

Kupienie i łykanie samego wapnia nie jest w stanie rozwiązać wszystkich problemów zdrowotnych, dla tego ze braki wapnia nie są jedynym czynnikiem, a poza tym różne suplementy wapnia są różnie przyswajane przez organizm i nawet mogą być dla niego toksyczne.

 

Pod uwagę należy wciąż trudności, jakie napotyka twój organizm, który musi dodatkowo pozbyć się 90% tego nieprzyswajalnego (często toksycznego) wapnia, obciążając tym nerki i doprowadzając do powstania kamieni.

 

 

ŻYJ MNIEJ SŁODKO, MŁODY CZŁOWIEKU. INACZEJ SŁODKĄ MŁODOŚĆ ZAMIENISZ W KWAŚNĄ STAROŚĆ.

Do najbardziej alkalizujących należą (pH 9.0 do 8.1) należą: ananas, arbuzy, boćwina, cytryny, endywia (pokarbowana sałata), gruszki słodkie, kiwi, limonki, mango, marakuja, melony, morele suszone, papaja, pieprz cayenne, pietruszka, rodzynki, rzeżucha, soki warzywne świeże niesłodzone, suszone figi, suszone daktyle, szparagi, winogrona bezpestkowe, winogrona pestkowe słodkie, wodorosty morskie.  Oto ich wykaz.

Do alkalizujących należą także pH (8-6): agrest, awokado, banany (dojrzałe), brokuły, brzoskwinie , buraki, czosnek, daktyle świeże, dynia, fasola szparagowa zielona świeża, figi świeże, grejfruty, groszek zielony słodki świeży, gruszki mało słodkie, jabłka, jagody, jarmuż, kabaczki, kalarepa, kapusta, kiełki lucerny, kukurydza słodka świeża, maliny, marchew, morele, nektarynki, ocet winny, pasternak, pędy bambusa, pomarańcze, pomidory słodkie, porzeczki, rzepa, sałata, sałata lodowa, seler, szpinak, truskawki, ziemniaki w mundurkach, zioła (świeże, zielone). Jest zatem w czym wybierać.

W powyższych produktach nie ma mięsa, pieczywa, makaronów, kasz. W skrócie rzecz ujmując, kwasotwórcze jest białko mięsne, pieczywo szczególnie białe, cukier oraz pszenne makarony. Ich udział w naszej diecie jest objętościowo duży, a nawet podstawowy. Odkwaszając organizm MUSISZ udział tych produktów zredukować, a nawet wyeliminować. Oto ich lista

 Zasadowe +    Kwasowe -

Warzywa      

Dojrzały zielony groszek                      

+0,5       

Marchewka surowa                  

+9,5    

Szparagi

+1,1

Cytryna  

+9,9

Karczochy

+1,3 

Czerwony  burak (świeży)

+11.3 

Żywokost

+1.5 

Szczaw zwyczajny 

+11.5 

Kapusta głowiasta (zielona)z marca

+2.0

Szpinak  

+13.1 

Sałata

+2.2 

Czosnek 

+13.2 

Cebula

+3.0 

Seler 

+13.3 

Kalafior

+3.1 

Pomidory 

+13.6 

Rzodkiew japońska z wiosny

+3.1 

Liście kapusty (świeże) 

+14.1 

Brukiew

+3.1 

Cykoria endywia(świeża) 

+14.5 

Kapusta pekińska 

+3.3 

Avokado 

+15.6 

Kapusta głowiasta(zielona) z grudnia

+4.0 

Rzodkiew 

+16.7 

Kapusta włoska 

+4.5 

Pieprz kajeński 

+18.8 

Roszponka warzywna

+4.8

Skrzyp polny 

+21.7 

Groch (świeży)

+5.1 

Mniszek 

+22.7 

Kalarepa

+5.1 

Kiełki soi 

+29.5 

Cukinia

+5.7 

Wykiełkowane nasiona rzodkiewki 

+28.4 

Czerwona kapusta

+6.3 

Wykiełkowane nasiona szałwii hiszp. 

+28.5 

Łodyga rabarbaru

+6.3 

Lucerna siewna 

+29.3 

Chan pospolity

+6.8 

Ogórek (świeży) 

+31.5 

Por(cebulka)

+7.2 

 Młode trawy pszeniczne 

+33.8 

Rukiew wodna

+7.7 

Szpinak(z marca)

+8.0 

Rzepa

+8.0 

Limonka

+8.2 

Szczypiorek

+8.3 

 

 

Świeże ziarna i strąki BIO

Brązowy                                             

-12.5  

Tofu                                               

+3.2    

Pszenica

-10.1

Fasola półksiężycowata(Lima)

+12.0

Gryka zwyczajna

-0.5

Soja warzywna(świeża)

+12.0

Proso

-0.5

Soja granulowana (gotowana)

+12.8

Soczewica

+0.6

Orzeszki sojowe

+26.5

Mąka sojowa

+2.5

Lecytyna sojowa

+38.0

 

Tłuszcze( tłoczone na zimno)

Olej ze słonecznika                             

-6.7  

Olej z ogórecznika lekarskiego    

+3.2    

Masło klarowane                 

-1.6

Olej z nasion lnu

+3.5

Mleko kokosowe

-1.5

Olej  z pierwiosnka

+4.1

Olej z oliwek

+1.0

Kwasy tłuszczowe pochodzenia morskiego 

+4.7

Rośliny okopowe

Ziemniaki                                              

+2.0

  

Mleko i przetwory mleczne 

Ser  żółty                                           

-18.1   

Mleko homogenizowane                   

-1.0    

Twaróg

-17.3

Maślanka

+1.3

 Śmietana

-3.9

   

 Tłuszcze

Margaryna                                        

-7.6   

Masło                                                    

-3.9   

 Olej kukurydziany

-12.8 

 Cukry

Sztuczne  słodziki                              

-26.5 

Fruktoza                                              

-9.5  

Biały cukier (rafinowany)

-17.6

Brązowy cukier(demerara)

-9.5

Cukier buraczany

-15.1

Laktoza

-9.4

Melasa

-14.6

Syrop jęczmienny

-9.3

Cukier trzcinowy surowy(sucanat)

-9.6

Brązowy syrop ryżowy

-8.7


Przyprawy

Ocet                                                

-39.4 

Majonez                                              

-12.5 

Sos sojowy

-36.2

Keczup

-12.4

Musztarda

-19.2

Napoje

Alkohole wysokoprocentowe                

-28.6 do

-38.7

Kawa                                               

-25.1 

Sok owocowy (słodzony białym cukrem)

-33.4

Wino

-9.5

Czarna herbata

-27.1

Sok owocowy(naturalny)

-8.7

Piwo

-26.8

 

Jolanta Presch
Salon Zdrowia i Urody "AGMA"
Lubaczów, ul. Unii Lubelskiej 55

www.salonagma.pl

www.facebook.pl/salonagma

18. 03. 24

Zdrowe jelita - zdrowy organizm

Każda choroba ma swój początek w jelitach, więc każdy proces leczenia powinien zacząć się od jelit. Zaburzona praca jelit to:

  • brak wchłaniania składników odżywczych (sprawdź czy masz niedobory witamin i minerałów w naszym gabinecie),
  • wnikanie toksyn i metali ciężkich do organizmu,
  • osłabiony układ odpornościowy (70% limfocytów jest w jelitach),
  • miejsce bytowania pasożytów, grzybów i pleśni.
  • alergiechoroby skóry (AZS, egzemy, trądzik), choroby serca,  spadek odporności, nowotwory, wypadanie włosów itd..

Obecna żywność, przetworzona, nawożona pestycydami, zawierająca gluten GMO uszkadza nasze jelita, powodując zatkanie złogami, zespół jelita wrażliwego, zespół nieszczelnego jelita itd.

Odbudowa jelit jest 3 stopniowa i powinna być prowadzona wraz z zakwaszeniem żołądka i odkwaszeniem organizmu. Wszystkie 3 etapy oczyszczania należy stosować równocześnie.

  1. Oczyszczenie jelit:

Jest wiele metod oczyszczania jelit:

  1. mixy soków, koktajli, młody jęczmień, chlorofil, ostropest czy babka płesznik pite zamiennie, w różnych kombinacjach,
  2. chlorella, spirulina (szczególnie przy problemach z tarczycą),
  3. przepis dr. Mellera na błonnik wielozłożeniowy– skuteczna domowa kuracja oczyszczająca:

Składniki:

  • 300 gram – Młodego jęczmienia.
  • 150 g.- Babki płesznik.
  • 100 g. – Nasion Chia (szałwia hiszpańska).
  • 70 g. – Mielonego ostropestu plamistego.
  • 30 g. – Lnu.


Składniki należy wymieszać dokładnie ze sobą.

Dawkowanie:

1,5 (półtora) małej łyżeczki wymieszać ze szklanką ciepłej wody i spożyć 20-30 min. przed posiłkiem. Należy pić 3 szklanki mikstury dziennie, kuracja trwa 3 miesiące. 

 

 

 

  1. Uszczelnienie jelit

Cienką i delikatną ścianę jelita silnie uszkadzają PESTYCYDY i GLUTEN. Komórki jelita regenerują się średnio co 3 dni! Aby uszczelnić jelita należy wyeliminować całkowicie pestycydy z roślin, warzyw oraz zbóż! Należy również odstawić gluten.

  1. kuracja oczyszczająco-uszczelniająca przy pomocy miodu gruszkowo–ziołowego według przepisu św. Hildegardy:

Składniki:

  • 1.5 kg obranych gruszek (ekologicznych)
  • 8 łyżek miodu (z polskiej pasieki ekologiczny)
  • 100g mieszanki ziołowej złożonej z 35 g korzenia wszewłogi górskiej, 28g korzenia galgantu, 22 g korzenia lukrecji, 15 g cząbru ogrodowego (gotowe mieszkanki do kupienia w sklepach internetowych)

 

Przygotowanie:

Odszumować miód, czyli podgrzać go cały czas mieszając dopóki nie przestanie tworzyć się piana (resztki wosku i pyłków kwiatowych). Pianę zebrać i wyrzucić. Jak miód jest wysokiej jakości to piany nie będzie w ogóle. Gruszki ugotować, wodę odcedzić, wymieszać na mus. Dodać rozgrzany miód i zioła. Wymieszać i zagotować. Przelać do czystych słoiczków, odstawić do góry dnem. Przechowywać w lodówce.

Miód-gruszkowo-ziołowy jemy bez żadnych dodatków (samodzielnie) lub jako smarowidło, np. na chleb orkiszowy.

Kuracja trwa minimum 4 tygodnie.

Dawkowanie:

  • 1 łyżeczka przed śniadaniem
  • 2 łyżeczki przed obiadem
  • 3 łyżeczki przed kolacją


    b) Suplementacja:

Berberyna – 500 mg. 2-3x dziennie. Berberyna dba o układ pokarmowy, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Istnieją badania, że berberyna niszczy komórki nowotworowe jelita!

Olej kokosowy – do diety należy włączyć nierafinowany olej kokosowy, stosować 2x dziennie po 1 łyżeczce od herbaty. Olej kokosowy można dodać do zimnych potraw lub używać zamiast masła. Olej kokosowy działa w jelitach przeciwgrzybicznie!

L-Glutamina – od 2 do 8 gramów x2 dziennie. Glutamina jest źródłem energii dla komórek jelita cienkiego, badania kliniczne wykazały, że glutamina wspiera leczenie zespołu nieszczelnego jelita. Podczas długoterminowej suplementacji glutaminą, rekomendowana jest suplementacja witaminami z grupy B.

Podczas kuracji jelit trzeba włączyć naturalny zakwas z BURAKA!

 

 

  1. Odbudowa flory bakteryjnej jelit

Podczas kuracji oczyszczania należy się dodatkowo odrobaczyć.

Florę bakteryjną najlepiej wspierają kiszonki - kiszona kapusta, kiszony burak i ogórek jedzone do obiadu lub soki.

Można włączyć dobre probiotyki, które posiadają wiele szczepów bakterii.

 

Usuwanie polipów w jelicie grubym i jelicie cienkim!

Wyżej przedstawiona kuracja USUWA polipy z jelita cienkiego i grubego! Istnieją setki publikacji naukowych, które potwierdzają skuteczność powyższej metody.

 

Dodatkowo można wspierać organizm metodami dostępnymi w gabinecie:

  • Berberyna– 500 mg 3x dziennie
  • Kurkuma z piperyną– 1 gram 2x dziennie
  • Ekstrakt z zielonej herbaty(Green Tea Extract ) – 2 kapsułki po 315 mg 2x dziennie
  • Ekstrakt z owocu granatu(pomegranate) – 250 mg 2x dziennie
  • L-lysine–  od 1 do 2 gramów 1x dziennie
  • wit. D3– 5000 IU 1x dziennie
  • wit. K2– 100 mcg 1x dziennie
  • Olej kokosowy nierafinowany– 1 łyżeczka 2x dziennie
  • Witamina C - 1g 1-3x dziennie
  • Krople przeciwpasożytnicze - 20kropli 2x dziennie
  • Kapsułki odgrzybiające - 1-2kap 2x dziennie
  • Terapia NLS - co dwa dni przeciw pasożytniczo i wspierająco jelita

W trakcie kuracji należy pić min. 2 litry wody dziennie z solą kłodawską (szczypta na szklankę). 

18. 03. 25

        I. Oczyszczanie wstępne (powinno być stosowane cały czas, dla lepszego zdrowia i samopoczucia)

Zasady zdrowego żywienia:

  • Jemy warzywa i owoce, które rosną w tej samej szerokości geograficznej, w której żyjemy. Zimą jemy warzywa korzenne, kiszonki i możemy kiełkować nasiona. Latem mamy całe bogactwo warzyw i owoców, jemy je najlepiej z upraw czy ogrodów przydomowych. Możemy je na zimę ususzyć. zamrozić, robić powidła bez cukru.
  • Posiłki jemy wolno, bez pośpiechu, dokładnie żujemy każdy kęs nawet do trzydziestu razy, ponieważ trawienie zaczyna się już w jamie ustnej.
  • Jemy kilka posiłków dziennie, w miarę o regularnych porach:

I śniadanie - nabiał (twaróg, płatki zbożowe na mleku)

II-śniadanie - owoce (2szt jabłka, gruszki itd.),

Obiad - pełnowartościowy obiad z przewagą warzyw.

Przekąska - jeżeli potrzebna może to być lekka kanapka typu wasa lub SOK WARZYWNO-OWOCOWY.


Kolacja - makaron z warzywami, ziemniaki pieczone. Ale wtedy kiedy czujemy głód, jeść nie za dużo, żeby nie czuć po posiłku uczucia sytości.

Co jemy podczas oczyszczania?

  • Kasze: jaglaną i gryczaną, ryz brązowy,
  • warzywa (szczególnie czosnek i cebula),
  • Mięso białe gotowane ( z hodowli przydomowych, nie przemysłowych).
  • Ryby gotowane na parze, halibut, dorsz, pstrąg.
  • Stosujemy dużo przypraw ziołowych, roślinnych (kozieradka, gorczyca, kolendra, kurkuma, imbir).
  • Warto tez przekonać się do kiełkowania wszelkiego rodzaju nasion ale powinno przygotować się je samemu w domu, nie ze sklepu bo tam często są już spleśniałe.
  • Kiszonki (dużo kiszonej kapusty lub każdego dnia wypić pół szklanki soku z kiszonek)

Czego nie jemy podczas oczyszczania?

  • PIECZYWA!
  • Słodyczy
  • Białej mąki, białego ryżu,
  • Drożdży,
  • glutaminianu sodu, żywności przetworzonej szczególnie gotowych potraw ze sklepu,
  • fast food,
  • żywności w puszkach, zakonserwowanej w folii z długim terminem ważności.

Czego powinniśmy unikać podczas oczyszczania?

  • wędlin, majonezu , ketchupu (chyba, że własnoręcznie przygotowany w domu z ekologicznych pomidorów)
  • używek (kawy), alkoholu
  • Nabiału
  • Smażonego
  • Makaronów

W celu odciążenia żołądka od permanentnego trawienia jemy w diecie rozdzielnej!

W diecie tej wyróżniamy trzy grupy produktów:

  1. I. Grupa białkowa (I śniadanie) - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: gotowane mięso, wędliny, drób, ryby, a także jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe, soja, owoce jagodowe(oprócz czarnych jagód), owoce cytrusowe, egzotyczne oprócz bananów
  2. II. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki, kukurydzę, topinambur i jarmuż), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), zakwaszone produkty mleczne, surowe mięso, oleje, oliwa, masło, parmezan, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.

III. Grupa węglowodanowa (kolacja) – wszystkie rodzaje zbóż, pieczywo (w tym pełnoziarniste) kasze, płatki, musli, ryż, makarony bez jajka, owoce suszone, banany, kukurydza, ziemniaki, piwo, cukier, miód, ciasta, słodycze.

Prawidłowe połączenia pokarmów to:

  • mięso i zielone warzywa
  • ziemniaki i zielone warzywa
  • zielone warzywa ze wszystkimi białkami
  • orzechy z zielonymi warzywami i kwaśnymi owocami
  • jaja i zielone warzywa
  • tłuszcze ze wszystkimi roślinami zbożowymi
  • rośliny zbożowe i zielone warzywa
  • rośliny strączkowe i zielone warzywa
  • owoce niekwaśne z kwaśnym mlekiem lub jogurtem
  • kwaśne owoce z orzechami, kwaśnym mlekiem i innymi kwaśnymi owocami.


    Przy większych problemach z organizmem, najpierw należy skupić się na jelitach i żołądku.

    II.
    Oczyszczanie z toksyn przy odrobaczaniu i alergiach:

Obecność pasożytów, sprzyja rozwojowi grzybów, drożdżaków, pleśni. Ponadto w zabijanych komórkach pasożytów, mogą "mieszkać" wirusy, bakterie, toksyny. Zakażenia pasożytami, jest bardzo powszechne i powodujące wiele chorób: od zmęczenia, złego ogólnego samopoczucia do poważnych dysfunkcji narządów, blokady wchłaniania witamin i minerałów.

Odrobaczamy się całą rodziną i cała rodzina musi być do tego przekonana i przygotowana. Równocześnie (jeżeli posiadamy) odrobaczamy nasze domowe zwierzęta.

Co stosujemy, by się odrobaczyć?

  • Czosnek, cebula - w każdej postaci: na surowo, gotowane, w daniach lub samodzielnie.
  • Świeże pestki z dyni lub olej z pestek dyni.
  • Piołun (macerat olejowy, ekstrakty, herbatki)
  • Grapefruit z pestkami (należy rozgryźć)
  • Oregano - polecamy kapsułki dostępne w gabinecie w cenie 100zł
  • Wrotycz - nalewka, herbatka (z kwiatów tylko!)
  • Czarny orzech - polecamy krople dostępne w gabinecie w cenie 80zł

Oczyszczanie:

  • Kiszonki dla odbudowania dobrej flory bakteryjnej,
  • "Dobrą wodę" (np. z solą kłodawską, Coral Mine).
  • Lecytyna - usuwa toksyny rozpuszczalne w tłuszczach. Np. ryby, wątróbka, orzechy, zielone warzywa, oliwki, awokado.
  • Enzymy trawienne
  • Odkwaszenie organizmu: antyoksydanty

Naturalna kuracja przeciw pasożytnicza powinna trwać do 3mc po ustąpieniu objawów. Po teście wskazującym na zlikwidowanie pasożytów, należy sprawdzić stan organizmu i rozpocząć proces przywrócenia wszystkich witamin, minerałów i składników odżywczych do normy.

krople odrobaczające

 

18. 03. 04

Kiedy w szczególny sposób musimy zwrócić uwagę na suplementacje??

 
Osoby żywiące się w sposób prawidłowy, które znają i stoują zasady zdrowego żywienia, uprawiają sport mają zazwyczaj prawidłowy lub bliski odpowiedniemu poziom mikroelementów w organizmie.
Problem się pojawia, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw bez pestycydów i innych szkodliwych składników. Żywienie "supermarketowe" jest uboższe o wartości odżywcze, dlatego czasami nawet przy zachowaniu zdrowej diety pojawiają się niedobory.
 
Kolejnym aspektem są osoby, które wymagają suplementacji ze względu na swój styl życia lub sytuacje w której się znajdują.
 
1. KOBIETY W CIĄŻY I KARMIĄCE PIERSIĄ - Podczas ciąży zwiększa się zapotrzebwanie na wszystkie składniki odżyczne, dlatego wprowadzenie zdrowej diety, bogatej w "zdrowe-bio" produkty jest niezbędne! Jednak, nawet odpowiednie żywienie nie zapewni odpowiedniej dawki KWASU FOLIOWEGO (witamina B12). Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka. Układ nerwowy to bardzo złożyny stetem naszego organizmu, który odpowiada za większość funkcji życiowych! Pozwala rejestrować i odbierać zdażenia, odbiera bodźce z narządów wewnętrznych, odpowiada za utrzymanie homeostazy i funkcjonowanie wszystkich zmysłów! Zatem bardzo ważne jest dostarczanie kwasu foliowego w pierwszych tygodniach ciąży, jak i kilka tygodni przed planowaną ciążą. 
Ważną kwestią jest jeszcze fakt, jaki suplement wybrać. 
Zgodnie z "Rekomendacją Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących", prawie co druga kobieta ma problem z przyswajalnością witamin z gr. B!. 
Oznacza to, że zażywanie kwasu foliowego, który najczęscięj kupujemy nie pomaga, a może nawet zaszkodzić! 
Kobiety w ciąży powinny przyjmować kwas foliowy METYLOWANY - jest to forma dobrze wchłanialna.
 
PS. Dziwnym jest to, że publikacja wydana przez PTG, nie informuje lekarzy, jakie zalecenia mają przekazywać swoim pacjentkom!. 
 
 
2. OSOBY NARAŻONE NA STRES - Wzmożony stres zwiększa zapotrzebowanie na Witaminy z gr. B i Wit. C. Jeżeli naszym nawykiem "antystresowym" są słone przekąski, powinniśmy jeść dużo owoców, warzyw bogatych w potas, aby zrównoważyć działanie sodu. Z minerałów ważnymi są: magnez, selen, cynk, mangan.
 
3. PALACZE - Palenie papierosów sprzyja powstawianiu wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki. Aby przeciwdziałać emu procesowi, potrzebujemy dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy.
 
4. WEGETARIANIE - Rozsądnie ułożony jadłospis, może dostarczać wszystkich niezbędnych składników, ale należałoby spożywać wielkie ilości niektórych produktów. Osoby niejedzące produktów odzwierzęcych, narażone są na niedobowy witamin z gr.B, wapnia, witaminy D, żelaza, cynku i jodu.
 
5. OSOBY STALE PRZYJMUJĄCE LEKI - Niekótre leki np. przeciwdepresyjne, antykoncepcyjne, na serce zwiększają zapotrzebowanie organizmu na składniki odzywcze.
 
6. OSOBY STARSZE - Ze względu na wiek, zmienia się też dieta, czasami drastycznie, więc mogą powstać spore niedobory. W tym okresie należy zwrócić szczególną uwagę na braki witamin i minerałów. 
 
 
metylowany kwas foliowy

Podkategorie

Wróć na górę strony

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.