Kwasica rozpoznaje się (zgodnie z rozumieniem akademickiej medycyny), gdy krew osiągnie poziom pH poniżej 7,2. Skład mineralny krwi i jej stopień kwasowości podlegają wielu systemom regulacji. Dlatego niełatwo jest doprowadzić do stanu, w którym zakwaszenie będzie widoczne we krwi. Organizm radzi sobie na wiele sposobów. W razie potrzeby buforuje on krew na przykład zasadowym wapniem, który z rozpaczy uwalnia z kości (bóle stawów, początki osteoporozy, problemów z zębami) – stąd też stałe pH badanej krwi.
Ukryte zakwaszenie
To stan tak zwanej utajonej kwasicy. Organizm jeszcze radzi sobie z chwilową nadwyżką kwasów, jego zapasy i możliwości kompensacyjne powoli zaczynają się wyczerpywać. W tym stadium charakterystyczne jest złe samopoczucie mimo braku obiektywnych oznak choroby. Pacjenci są nieustanie zmęczeni, cierpią na zaparcia i skarżą się na problemy żołądkowe.
Skąd się biorą kwasy
-Konsumpcja mięsa – kwas moczowy
-Słodycze, słodkie napoje ,produkty z białej mąki, wysoka konsumpcja tłuszczów – kwas octowy
-Leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – kwas acetylosalicytowy
-Kawa i herbata – tanina
-Fizyczne przemęczenie – kwas mlekowy
-Stres , przygnębienie , złość – kwas chlorowodorowy
-Napoje gazowane-kwas węglowy
-Coca Cola – kwas fosforowy i węglowy
-Wino – kwas winny i siarkowy
-Sery – kwas azotowy
Objawy zakwaszenia
Jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii to jest to dowód przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objawów, dlatego warto jest sprawdzić czy nasz organizm nie jest zakwaszony.
Przykłady zakwaszenia organów:
1. Napięcia mięśniowe
Przekwaszenie prowadzi do skurczy mięśni w obrębie ramion i karku, do ostrej lumbago do skurczy w nogach.
2. Drażliwość psychiczna
Stany przekwaszenia w mózgu prowadzą do agresywnego zachowania, działania z przemocą, osłabienie koncentracji i trudności z nauką, migreny i zaburzenia snu.
3. Krążenie wieńcowe
Przekwaszenie krwi skutkuje nadciśnieniom tętniczym, zaburzeniami rytmu serca, problemami krążenia, zawałem serca, żylakami lub arteriosklerozę (zwężenie naczyń krwionośnych).
4. Obszar żołądkowo - jelitowych
Typowym objawami są zgaga , odbijanie i uczucie pełności po bujnym posiłku.
Stan przekwaszenia prowadzi do biegunek, zaparć i zgrzybienia jelita grubego.
5. Skóra
Kwasy wydalane są także przez skórę (trzecia nerka)
Skutkiem są egzema, świerzbiączka ogniskowa , łuszczyca, trądzik, alergie skórne, nietolerancja skórna, zakażenia grzybem i zaburzenia odkładania barwnika.
6. Kości i stawy
Przekwaszenie może prowadzić do osteoporozy ( zrzeszotnienie kości), problemów związanych z krążkami międzykręgowymi i stawami, przewlekłe zapalenia ścięgien , uszkodzenie chrząstki i artrozy.
W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny staje się również mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowości organizmu jest "sikanie" na papierki lakmusowe (do kupienia w każdej aptece), a później porównywanie wyniku ze skalą kolorów. Kwaśny mocz ma swoje zalety – przy pH poniżej 5 hamuje rozwój wszystkich bakterii w układzie moczowym.
To przede wszystkim dostarczanie do organizmu sodu, potasu, magnezu i wapnia sprawia, że powstają zasady. I wszystkie warzywa mają te pierwiastki w różnym stężeniu.
Natomiast skorupki kurzych jaj mają ich ogromne ilości! Ważne – to muszą być jaja pochodzące od kur z domowego chowu – bez paszy. Jak je przygotować? Po ugotowaniu jajek zbieramy skorupki i gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmujemy, suszymy i mielimy na drobny pył w młynku do kawy. Wystarczy dodawać tego proszku na czubku noża do codziennego obiadu, a uchronimy organizm przed niedoborem mikroelementów oraz wieloma chorobami. Głównie przez dostarczanie łatwo przyswajalnego wapnia, który organizm pobiera z kości aby zrobić zasady do neutralizacji kwasów. W formie suplementu można kupić sprszkowane skorupki jaj
Drożdże, pleśniawki i kandydoza
W naszym ciele miliony różnych bakterii, które o ile są w towarzystwie innych –pomagają nam. Ale jeśli na skutek np. terapii antybiotykami, bakterie zostaną zabite – pozostaje jedna z nich, która normalnie zasiedla końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Nazywa się Candida albicans i gdy nasz układ odpornościowy działa dobrze, jest niegroźna i pomaga trawić cukier, bo jest rodzajem drożdży. Jeśli Candida się rozrośnie (bo inne organizmy wyginą) – wówczas staje się niszczycielem i wrogiem organizmu. Dodatkowo, jest tak sprytna, że może być jednocześnie i grzybem i bakterią dlatego tak trudno jej się pozbyć.
Drożdże do rozwoju potrzebują ciepła, wilgoci i cukru. Lubią środowisko zakwaszone i cukry proste.
Wapń z magnezem to:
Przyjmowanie samego wapnia powoduje zaparcia! Aby wapń był prawidłowo wchłaniany, musi być przyjmowany łącznie z magnezem i witaminą D.
Dlaczego powinniśmy przyjmować preparaty wapnia, a nie na przykład mleka?
Niezależne badania wykazały ponad wszelką wątpliwość, że wapń po pasteryzacji mleka zmienia swoją strukturę, stając się bardzo słabo przyswajalny. Pasteryzowane mleko nie dość, że po procesie pasteryzacji posiada znikomą ilość przyswajalnego wapnia, to dodatkowo zakwasza organizm, który zmuszony jest wtedy do zabierania posiadanego wapnia do odkwaszania takiego mleka. Spożywanie mleka i jego produktów zmniejsza więc nasze zasoby wapnia w kościach i szczękach, powodując osteoporozę oraz wypadanie zębów.
Na marginesie.
Kupienie i łykanie samego wapnia nie jest w stanie rozwiązać wszystkich problemów zdrowotnych, dla tego ze braki wapnia nie są jedynym czynnikiem, a poza tym różne suplementy wapnia są różnie przyswajane przez organizm i nawet mogą być dla niego toksyczne.
Pod uwagę należy wciąż trudności, jakie napotyka twój organizm, który musi dodatkowo pozbyć się 90% tego nieprzyswajalnego (często toksycznego) wapnia, obciążając tym nerki i doprowadzając do powstania kamieni.
ŻYJ MNIEJ SŁODKO, MŁODY CZŁOWIEKU. INACZEJ SŁODKĄ MŁODOŚĆ ZAMIENISZ W KWAŚNĄ STAROŚĆ.
Do najbardziej alkalizujących należą (pH 9.0 do 8.1) należą: ananas, arbuzy, boćwina, cytryny, endywia (pokarbowana sałata), gruszki słodkie, kiwi, limonki, mango, marakuja, melony, morele suszone, papaja, pieprz cayenne, pietruszka, rodzynki, rzeżucha, soki warzywne świeże niesłodzone, suszone figi, suszone daktyle, szparagi, winogrona bezpestkowe, winogrona pestkowe słodkie, wodorosty morskie. Oto ich wykaz.
Do alkalizujących należą także pH (8-6): agrest, awokado, banany (dojrzałe), brokuły, brzoskwinie , buraki, czosnek, daktyle świeże, dynia, fasola szparagowa zielona świeża, figi świeże, grejfruty, groszek zielony słodki świeży, gruszki mało słodkie, jabłka, jagody, jarmuż, kabaczki, kalarepa, kapusta, kiełki lucerny, kukurydza słodka świeża, maliny, marchew, morele, nektarynki, ocet winny, pasternak, pędy bambusa, pomarańcze, pomidory słodkie, porzeczki, rzepa, sałata, sałata lodowa, seler, szpinak, truskawki, ziemniaki w mundurkach, zioła (świeże, zielone). Jest zatem w czym wybierać.
W powyższych produktach nie ma mięsa, pieczywa, makaronów, kasz. W skrócie rzecz ujmując, kwasotwórcze jest białko mięsne, pieczywo szczególnie białe, cukier oraz pszenne makarony. Ich udział w naszej diecie jest objętościowo duży, a nawet podstawowy. Odkwaszając organizm MUSISZ udział tych produktów zredukować, a nawet wyeliminować. Oto ich lista
Zasadowe + Kwasowe -
Warzywa |
|||
Dojrzały zielony groszek |
+0,5 |
Marchewka surowa |
+9,5 |
Szparagi |
+1,1 |
Cytryna |
+9,9 |
Karczochy |
+1,3 |
Czerwony burak (świeży) |
+11.3 |
Żywokost |
+1.5 |
Szczaw zwyczajny |
+11.5 |
Kapusta głowiasta (zielona)z marca |
+2.0 |
Szpinak |
+13.1 |
Sałata |
+2.2 |
Czosnek |
+13.2 |
Cebula |
+3.0 |
Seler |
+13.3 |
Kalafior |
+3.1 |
Pomidory |
+13.6 |
Rzodkiew japońska z wiosny |
+3.1 |
Liście kapusty (świeże) |
+14.1 |
Brukiew |
+3.1 |
Cykoria endywia(świeża) |
+14.5 |
Kapusta pekińska |
+3.3 |
Avokado |
+15.6 |
Kapusta głowiasta(zielona) z grudnia |
+4.0 |
Rzodkiew |
+16.7 |
Kapusta włoska |
+4.5 |
Pieprz kajeński |
+18.8 |
Roszponka warzywna |
+4.8 |
Skrzyp polny |
+21.7 |
Groch (świeży) |
+5.1 |
Mniszek |
+22.7 |
Kalarepa |
+5.1 |
Kiełki soi |
+29.5 |
Cukinia |
+5.7 |
Wykiełkowane nasiona rzodkiewki |
+28.4 |
Czerwona kapusta |
+6.3 |
Wykiełkowane nasiona szałwii hiszp. |
+28.5 |
Łodyga rabarbaru |
+6.3 |
Lucerna siewna |
+29.3 |
Chan pospolity |
+6.8 |
Ogórek (świeży) |
+31.5 |
Por(cebulka) |
+7.2 |
Młode trawy pszeniczne |
+33.8 |
Rukiew wodna |
+7.7 |
||
Szpinak(z marca) |
+8.0 |
||
Rzepa |
+8.0 |
||
Limonka |
+8.2 |
||
Szczypiorek |
+8.3 |
Świeże ziarna i strąki BIO
Brązowy |
-12.5 |
Tofu |
+3.2 |
Pszenica |
-10.1 |
Fasola półksiężycowata(Lima) |
+12.0 |
Gryka zwyczajna |
-0.5 |
Soja warzywna(świeża) |
+12.0 |
Proso |
-0.5 |
Soja granulowana (gotowana) |
+12.8 |
Soczewica |
+0.6 |
Orzeszki sojowe |
+26.5 |
Mąka sojowa |
+2.5 |
Lecytyna sojowa |
+38.0 |
Tłuszcze( tłoczone na zimno)
Olej ze słonecznika |
-6.7 |
Olej z ogórecznika lekarskiego |
+3.2 |
Masło klarowane |
-1.6 |
Olej z nasion lnu |
+3.5 |
Mleko kokosowe |
-1.5 |
Olej z pierwiosnka |
+4.1 |
Olej z oliwek |
+1.0 |
Kwasy tłuszczowe pochodzenia morskiego |
+4.7 |
Rośliny okopowe
Ziemniaki |
+2.0 |
Mleko i przetwory mleczne
Ser żółty |
-18.1 |
Mleko homogenizowane |
-1.0 |
Twaróg |
-17.3 |
Maślanka |
+1.3 |
Śmietana |
-3.9 |
Tłuszcze
Margaryna |
-7.6 |
Masło |
-3.9 |
Olej kukurydziany |
-12.8 |
Cukry
Sztuczne słodziki |
-26.5 |
Fruktoza |
-9.5 |
Biały cukier (rafinowany) |
-17.6 |
Brązowy cukier(demerara) |
-9.5 |
Cukier buraczany |
-15.1 |
Laktoza |
-9.4 |
Melasa |
-14.6 |
Syrop jęczmienny |
-9.3 |
Cukier trzcinowy surowy(sucanat) |
-9.6 |
Brązowy syrop ryżowy |
-8.7 |
Przyprawy
Ocet |
-39.4 |
Majonez |
-12.5 |
Sos sojowy |
-36.2 |
Keczup |
-12.4 |
Musztarda |
-19.2 |
Napoje
Alkohole wysokoprocentowe |
-28.6 do -38.7 |
Kawa |
-25.1 |
Sok owocowy (słodzony białym cukrem) |
-33.4 |
Wino |
-9.5 |
Czarna herbata |
-27.1 |
Sok owocowy(naturalny) |
-8.7 |
Piwo |
-26.8 |
Jolanta Presch
Salon Zdrowia i Urody "AGMA"
Lubaczów, ul. Unii Lubelskiej 55
www.salonagma.pl
www.facebook.pl/salonagma
I. Oczyszczanie wstępne (powinno być stosowane cały czas, dla lepszego zdrowia i samopoczucia)
Zasady zdrowego żywienia:
I śniadanie - nabiał (twaróg, płatki zbożowe na mleku)
II-śniadanie - owoce (2szt jabłka, gruszki itd.),
Obiad - pełnowartościowy obiad z przewagą warzyw.
Przekąska - jeżeli potrzebna może to być lekka kanapka typu wasa lub SOK WARZYWNO-OWOCOWY.
Kolacja - makaron z warzywami, ziemniaki pieczone. Ale wtedy kiedy czujemy głód, jeść nie za dużo, żeby nie czuć po posiłku uczucia sytości.
Co jemy podczas oczyszczania?
Czego nie jemy podczas oczyszczania?
Czego powinniśmy unikać podczas oczyszczania?
W celu odciążenia żołądka od permanentnego trawienia jemy w diecie rozdzielnej!
W diecie tej wyróżniamy trzy grupy produktów:
III. Grupa węglowodanowa (kolacja) – wszystkie rodzaje zbóż, pieczywo (w tym pełnoziarniste) kasze, płatki, musli, ryż, makarony bez jajka, owoce suszone, banany, kukurydza, ziemniaki, piwo, cukier, miód, ciasta, słodycze.
Prawidłowe połączenia pokarmów to:
Obecność pasożytów, sprzyja rozwojowi grzybów, drożdżaków, pleśni. Ponadto w zabijanych komórkach pasożytów, mogą "mieszkać" wirusy, bakterie, toksyny. Zakażenia pasożytami, jest bardzo powszechne i powodujące wiele chorób: od zmęczenia, złego ogólnego samopoczucia do poważnych dysfunkcji narządów, blokady wchłaniania witamin i minerałów.
Odrobaczamy się całą rodziną i cała rodzina musi być do tego przekonana i przygotowana. Równocześnie (jeżeli posiadamy) odrobaczamy nasze domowe zwierzęta.
Co stosujemy, by się odrobaczyć?
Oczyszczanie:
Naturalna kuracja przeciw pasożytnicza powinna trwać do 3mc po ustąpieniu objawów. Po teście wskazującym na zlikwidowanie pasożytów, należy sprawdzić stan organizmu i rozpocząć proces przywrócenia wszystkich witamin, minerałów i składników odżywczych do normy.
Każda choroba ma swój początek w jelitach, więc każdy proces leczenia powinien zacząć się od jelit. Zaburzona praca jelit to:
Obecna żywność, przetworzona, nawożona pestycydami, zawierająca gluten GMO uszkadza nasze jelita, powodując zatkanie złogami, zespół jelita wrażliwego, zespół nieszczelnego jelita itd.
Odbudowa jelit jest 3 stopniowa i powinna być prowadzona wraz z zakwaszeniem żołądka i odkwaszeniem organizmu. Wszystkie 3 etapy oczyszczania należy stosować równocześnie.
Jest wiele metod oczyszczania jelit:
Składniki:
Składniki należy wymieszać dokładnie ze sobą.
Dawkowanie:
1,5 (półtora) małej łyżeczki wymieszać ze szklanką ciepłej wody i spożyć 20-30 min. przed posiłkiem. Należy pić 3 szklanki mikstury dziennie, kuracja trwa 3 miesiące.
Cienką i delikatną ścianę jelita silnie uszkadzają PESTYCYDY i GLUTEN. Komórki jelita regenerują się średnio co 3 dni! Aby uszczelnić jelita należy wyeliminować całkowicie pestycydy z roślin, warzyw oraz zbóż! Należy również odstawić gluten.
Składniki:
Przygotowanie:
Odszumować miód, czyli podgrzać go cały czas mieszając dopóki nie przestanie tworzyć się piana (resztki wosku i pyłków kwiatowych). Pianę zebrać i wyrzucić. Jak miód jest wysokiej jakości to piany nie będzie w ogóle. Gruszki ugotować, wodę odcedzić, wymieszać na mus. Dodać rozgrzany miód i zioła. Wymieszać i zagotować. Przelać do czystych słoiczków, odstawić do góry dnem. Przechowywać w lodówce.
Miód-gruszkowo-ziołowy jemy bez żadnych dodatków (samodzielnie) lub jako smarowidło, np. na chleb orkiszowy.
Kuracja trwa minimum 4 tygodnie.
Dawkowanie:
Berberyna – 500 mg. 2-3x dziennie. Berberyna dba o układ pokarmowy, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Istnieją badania, że berberyna niszczy komórki nowotworowe jelita!
Olej kokosowy – do diety należy włączyć nierafinowany olej kokosowy, stosować 2x dziennie po 1 łyżeczce od herbaty. Olej kokosowy można dodać do zimnych potraw lub używać zamiast masła. Olej kokosowy działa w jelitach przeciwgrzybicznie!
L-Glutamina – od 2 do 8 gramów x2 dziennie. Glutamina jest źródłem energii dla komórek jelita cienkiego, badania kliniczne wykazały, że glutamina wspiera leczenie zespołu nieszczelnego jelita. Podczas długoterminowej suplementacji glutaminą, rekomendowana jest suplementacja witaminami z grupy B.
Podczas kuracji jelit trzeba włączyć naturalny zakwas z BURAKA!
Podczas kuracji oczyszczania należy się dodatkowo odrobaczyć.
Florę bakteryjną najlepiej wspierają kiszonki - kiszona kapusta, kiszony burak i ogórek jedzone do obiadu lub soki.
Można włączyć dobre probiotyki, które posiadają wiele szczepów bakterii.
Usuwanie polipów w jelicie grubym i jelicie cienkim!
Wyżej przedstawiona kuracja USUWA polipy z jelita cienkiego i grubego! Istnieją setki publikacji naukowych, które potwierdzają skuteczność powyższej metody.
Dodatkowo można wspierać organizm metodami dostępnymi w gabinecie:
W trakcie kuracji należy pić min. 2 litry wody dziennie z solą kłodawską (szczypta na szklankę).
Zapraszamy osoby:
-przewlekle chorujące,
-z problemami skórnymi,
-z chronicznym złym samopoczuciem,
depresją,
-z problemami ze strony układu pokarmowego,
-a także zdrowe, które wolą zapobiegać niż ciągle się leczyć i chcą utrzymać dobre samopoczucie i młody wygląd.
W cenie jednej wizyty, otrzymamy informację o problemach zdrowotnych, których tradycyjne zdiagnozowanie wymagałoby wiele miesięcy badań
i niemałych kosztów.
Poznamy też osłabione miejsca naszego organizmu,
co pozwoli w porę przeciwdziałać chorobie,
nie czekając aż się rozwinie.
Urządzenie pomoże też przywrócić naturalny poziom energetyczny chorego organu i wspomóc zdrowienie.
Salon Zdrowia i Urody AGMA
Lubaczów, ul. Unii Lubelskiej 55
www.salonagma.pl www.facebook.pl/salonagma
tel. 609-619-868
Uwaga: Analizator nie jest urządzeniem medycznym w rozumieniu ustawy z dnia 20 maja 2010 o wyrobach medycznych (DZ. U. NR 107, POZ 679 A PÓŹN. ZMIANAMI).
Strona 2 z 4