Zakwaszony organizm - przyczyny, objawy, leczenie

Zakwaszenie organizmu

 

Kwasica rozpoznaje si─Ö (zgodnie z rozumieniem akademickiej medycyny), gdy krew osi─ůgnie poziom pH poni┼╝ej 7,2. Sk┼éad mineralny krwi i jej stopie┼ä kwasowo┼Ťci podlegaj─ů wielu systemom regulacji. Dlatego nie┼éatwo jest doprowadzi─ç do stanu, w kt├│rym zakwaszenie b─Ödzie widoczne we krwi. Organizm radzi sobie na wiele sposob├│w. W razie potrzeby buforuje on krew na przyk┼éad zasadowym wapniem, kt├│ry z rozpaczy uwalnia z ko┼Ťci (b├│le staw├│w, pocz─ůtki osteoporozy, problem├│w z z─Öbami) ÔÇô st─ůd te┼╝ sta┼ée pH badanej krwi.

 

Ukryte zakwaszenie

To stan tak zwanej utajonej kwasicy. Organizm jeszcze radzi sobie z chwilow─ů nadwy┼╝k─ů kwas├│w, jego zapasy i mo┼╝liwo┼Ťci kompensacyjne powoli zaczynaj─ů si─Ö wyczerpywa─ç. W tym stadium charakterystyczne jest z┼ée samopoczucie mimo braku obiektywnych oznak choroby. Pacjenci s─ů nieustanie zm─Öczeni, cierpi─ů na zaparcia i skar┼╝─ů si─Ö na problemy ┼╝o┼é─ůdkowe.

 

Sk─ůd si─Ö bior─ů kwasy 


-Konsumpcja mi─Ösa ÔÇô kwas moczowy
-S┼éodycze, s┼éodkie napoje ,produkty z bia┼éej m─ůki, wysoka konsumpcja t┼éuszcz├│w ÔÇô kwas octowy
-Leki przeciwb├│lowe i przeciwgor─ůczkowe ÔÇô kwas acetylosalicytowy
-Kawa i herbata ÔÇô tanina
-Fizyczne przem─Öczenie ÔÇô kwas mlekowy
-Stres , przygn─Öbienie , z┼éo┼Ť─ç ÔÇô kwas chlorowodorowy
-Napoje gazowane-kwas w─Öglowy
-Coca Cola ÔÇô kwas fosforowy i w─Öglowy
-Wino ÔÇô kwas winny i siarkowy

-Sery ÔÇô kwas azotowy

         

 

Objawy zakwaszenia

Je┼Ťli budzimy si─Ö rano ze z┼éym samopoczuciem, je┼Ťli ci─ůgle jeste┼Ťmy niewyspani, ┼╝ycie od rana wydaje si─Ö nam do┼Ť─ç ponure, je┼Ťli miewamy nieokre┼Ťlone b├│le g┼éowy, czasem jakie┼Ť sk┼éonno┼Ťci do apatii to jest to dow├│d przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objaw├│w, dlatego warto jest sprawdzi─ç czy nasz organizm nie jest zakwaszony.

Przykłady zakwaszenia organów:


1. Napi─Öcia mi─Ö┼Ťniowe
Przekwaszenie prowadzi do skurczy mi─Ö┼Ťni w obr─Öbie ramion i karku, do ostrej  lumbago do skurczy w nogach.

2. Dra┼╝liwo┼Ť─ç psychiczna
 Stany przekwaszenia w m├│zgu prowadz─ů do agresywnego zachowania, dzia┼éania  z przemoc─ů, os┼éabienie koncentracji i trudno┼Ťci z nauk─ů, migreny i zaburzenia snu.

3. Kr─ů┼╝enie wie┼äcowe
Przekwaszenie krwi skutkuje nadci┼Ťnieniom t─Ötniczym, zaburzeniami rytmu  serca, problemami kr─ů┼╝enia, zawa┼éem serca, ┼╝ylakami lub arterioskleroz─Ö (zw─Ö┼╝enie naczy┼ä krwiono┼Ťnych). 

4. Obszar ┼╝o┼é─ůdkowo - jelitowych
Typowym objawami s─ů zgaga , odbijanie i uczucie pe┼éno┼Ťci po bujnym posi┼éku.
Stan przekwaszenia prowadzi do biegunek, zapar─ç i zgrzybienia jelita grubego.

5. Sk├│ra
 Kwasy wydalane s─ů tak┼╝e przez sk├│r─Ö (trzecia nerka)
Skutkiem s─ů egzema, ┼Ťwierzbi─ůczka ogniskowa , ┼éuszczyca, tr─ůdzik, alergie  sk├│rne, nietolerancja sk├│rna, zaka┼╝enia grzybem i zaburzenia odk┼éadania barwnika.

6. Ko┼Ťci i stawy

Przekwaszenie mo┼╝e prowadzi─ç do osteoporozy ( zrzeszotnienie ko┼Ťci),  problem├│w zwi─ůzanych z kr─ů┼╝kami mi─Ödzykr─Ögowymi i stawami, przewlek┼ée  zapalenia ┼Ťci─Ögien , uszkodzenie chrz─ůstki i artrozy.

W przypadku zakwaszenia organizmu kwa┼Ťny staje si─Ö r├│wnie┼╝ mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowo┼Ťci organizmu jest "sikanie" na papierki lakmusowe (do kupienia w ka┼╝dej aptece), a p├│┼║niej por├│wnywanie wyniku ze skal─ů kolor├│w. Kwa┼Ťny mocz ma swoje zalety ÔÇô przy pH poni┼╝ej 5 hamuje rozw├│j wszystkich bakterii w uk┼éadzie moczowym.

To przede wszystkim dostarczanie do organizmu sodu, potasu, magnezu i wapnia sprawia, ┼╝e powstaj─ů zasady. I wszystkie warzywa maj─ů te pierwiastki w r├│┼╝nym st─Ö┼╝eniu.

Natomiast skorupki kurzych jaj maj─ů ich ogromne ilo┼Ťci! Wa┼╝ne ÔÇô to musz─ů by─ç jaja pochodz─ůce od kur z domowego chowu ÔÇô bez paszy. Jak je przygotowa─ç? Po ugotowaniu jajek zbieramy skorupki i gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Nast─Öpnie wyjmujemy, suszymy i mielimy na drobny py┼é w m┼éynku do kawy. Wystarczy dodawa─ç tego proszku na czubku no┼╝a do codziennego obiadu, a uchronimy organizm przed niedoborem mikroelement├│w oraz wieloma chorobami. G┼é├│wnie przez dostarczanie ┼éatwo przyswajalnego wapnia, kt├│ry organizm pobiera z ko┼Ťci aby zrobi─ç zasady do neutralizacji kwas├│w. W formie suplementu mo┼╝na kupi─ç sprszkowane skorupki jaj

 

Dro┼╝d┼╝e, ple┼Ťniawki i kandydoza

W naszym ciele miliony r├│┼╝nych bakterii, kt├│re o ile s─ů w towarzystwie innych ÔÇôpomagaj─ů nam. Ale je┼Ťli na skutek np. terapii antybiotykami, bakterie zostan─ů zabite ÔÇô pozostaje jedna z nich, kt├│ra normalnie zasiedla ko┼äcowy odcinek przewodu pokarmowego. Nazywa si─Ö Candida albicans i gdy nasz uk┼éad odporno┼Ťciowy dzia┼éa dobrze, jest niegro┼║na i pomaga trawi─ç cukier, bo jest rodzajem dro┼╝d┼╝y. Je┼Ťli Candida si─Ö rozro┼Ťnie (bo inne organizmy wygin─ů) ÔÇô w├│wczas staje si─Ö niszczycielem i wrogiem organizmu. Dodatkowo, jest tak sprytna, ┼╝e mo┼╝e by─ç jednocze┼Ťnie i grzybem i bakteri─ů dlatego tak trudno jej si─Ö pozby─ç.

Dro┼╝d┼╝e do rozwoju potrzebuj─ů ciep┼éa, wilgoci i cukru. Lubi─ů ┼Ťrodowisko zakwaszone i cukry proste.

Wapń z magnezem to:

  • ÔÇó zdrowe z─Öby,
  • ÔÇó unikanie wizyt u lekarzy,
  • ÔÇó zdrowe ┼╝y┼éy  i serce,
  • ÔÇó d┼éu┼╝sze ┼╝ycie,
  • ÔÇó zapobieganie rakowi, artretyzmowi i setkom innych chor├│b. Zdrowe z─Öby to mo┼╝liwo┼Ť─ç dobrego gryzienia, dobrego trawienia i ko┼éo si─Ö zamyka.

Przyjmowanie samego wapnia powoduje zaparcia! Aby wap┼ä by┼é prawid┼éowo wch┼éaniany, musi by─ç przyjmowany ┼é─ůcznie z magnezem i witamin─ů D.

Dlaczego powinni┼Ťmy przyjmowa─ç preparaty wapnia, a nie na przyk┼éad mleka?

Niezale┼╝ne badania wykaza┼éy ponad wszelk─ů w─ůtpliwo┼Ť─ç, ┼╝e wap┼ä po pasteryzacji mleka zmienia swoj─ů struktur─Ö, staj─ůc si─Ö bardzo s┼éabo przyswajalny. Pasteryzowane mleko nie do┼Ť─ç, ┼╝e po procesie pasteryzacji posiada znikom─ů ilo┼Ť─ç przyswajalnego wapnia, to dodatkowo zakwasza organizm, kt├│ry zmuszony jest wtedy do zabierania posiadanego wapnia do odkwaszania takiego mleka. Spo┼╝ywanie mleka i jego produkt├│w zmniejsza wi─Öc nasze zasoby wapnia w ko┼Ťciach i szcz─Ökach, powoduj─ůc osteoporoz─Ö oraz wypadanie z─Öb├│w.

Na marginesie.  

Kupienie i ┼éykanie samego wapnia nie jest w stanie rozwi─ůza─ç wszystkich problem├│w zdrowotnych, dla tego ze braki wapnia nie s─ů jedynym czynnikiem, a poza tym r├│┼╝ne suplementy wapnia s─ů r├│┼╝nie przyswajane przez organizm i nawet mog─ů by─ç dla niego toksyczne.

 

Pod uwag─Ö nale┼╝y wci─ů┼╝ trudno┼Ťci, jakie napotyka tw├│j organizm, kt├│ry musi dodatkowo pozby─ç si─Ö 90% tego nieprzyswajalnego (cz─Östo toksycznego) wapnia, obci─ů┼╝aj─ůc tym nerki i doprowadzaj─ůc do powstania kamieni.

 

 

┼╗YJ MNIEJ S┼üODKO, M┼üODY CZ┼üOWIEKU. INACZEJ S┼üODK─ä M┼üODO┼Ü─ć ZAMIENISZ W KWA┼ÜN─ä STARO┼Ü─ć.

Do najbardziej alkalizuj─ůcych nale┼╝─ů (pH 9.0 do 8.1) nale┼╝─ů: ananas, arbuzy, bo─çwina, cytryny, endywia (pokarbowana sa┼éata), gruszki s┼éodkie, kiwi, limonki, mango, marakuja, melony, morele suszone, papaja, pieprz cayenne, pietruszka, rodzynki, rze┼╝ucha, soki warzywne ┼Ťwie┼╝e nies┼éodzone, suszone figi, suszone daktyle, szparagi, winogrona bezpestkowe, winogrona pestkowe s┼éodkie, wodorosty morskie.  Oto ich wykaz.

Do alkalizuj─ůcych nale┼╝─ů tak┼╝e pH (8-6): agrest, awokado, banany (dojrza┼ée), broku┼éy, brzoskwinie , buraki, czosnek, daktyle ┼Ťwie┼╝e, dynia, fasola szparagowa zielona ┼Ťwie┼╝a, figi ┼Ťwie┼╝e, grejfruty, groszek zielony s┼éodki ┼Ťwie┼╝y, gruszki ma┼éo s┼éodkie, jab┼éka, jagody, jarmu┼╝, kabaczki, kalarepa, kapusta, kie┼éki lucerny, kukurydza s┼éodka ┼Ťwie┼╝a, maliny, marchew, morele, nektarynki, ocet winny, pasternak, p─Ödy bambusa, pomara┼äcze, pomidory s┼éodkie, porzeczki, rzepa, sa┼éata, sa┼éata lodowa, seler, szpinak, truskawki, ziemniaki w mundurkach, zio┼éa (┼Ťwie┼╝e, zielone). Jest zatem w czym wybiera─ç.

W powy┼╝szych produktach nie ma mi─Ösa, pieczywa, makaron├│w, kasz. W skr├│cie rzecz ujmuj─ůc, kwasotw├│rcze jest bia┼éko mi─Ösne, pieczywo szczeg├│lnie bia┼ée, cukier oraz pszenne makarony. Ich udzia┼é w naszej diecie jest obj─Öto┼Ťciowo du┼╝y, a nawet podstawowy. Odkwaszaj─ůc organizm MUSISZ udzia┼é tych produkt├│w zredukowa─ç, a nawet wyeliminowa─ç. Oto ich lista

 Zasadowe +    Kwasowe -

Warzywa      

Dojrza┼éy zielony groszek                      

+0,5       

Marchewka surowa                  

+9,5    

Szparagi

+1,1

Cytryna  

+9,9

Karczochy

+1,3 

Czerwony  burak (┼Ťwie┼╝y)

+11.3 

┼╗ywokost

+1.5 

Szczaw zwyczajny 

+11.5 

Kapusta głowiasta (zielona)z marca

+2.0

Szpinak  

+13.1 

Sałata

+2.2 

Czosnek 

+13.2 

Cebula

+3.0 

Seler 

+13.3 

Kalafior

+3.1 

Pomidory 

+13.6 

Rzodkiew japońska z wiosny

+3.1 

Li┼Ťcie kapusty (┼Ťwie┼╝e) 

+14.1 

Brukiew

+3.1 

Cykoria endywia(┼Ťwie┼╝a) 

+14.5 

Kapusta peki┼äska 

+3.3 

Avokado 

+15.6 

Kapusta głowiasta(zielona) z grudnia

+4.0 

Rzodkiew 

+16.7 

Kapusta w┼éoska 

+4.5 

Pieprz kaje┼äski 

+18.8 

Roszponka warzywna

+4.8

Skrzyp polny 

+21.7 

Groch (┼Ťwie┼╝y)

+5.1 

Mniszek 

+22.7 

Kalarepa

+5.1 

Kie┼éki soi 

+29.5 

Cukinia

+5.7 

Wykie┼ékowane nasiona rzodkiewki 

+28.4 

Czerwona kapusta

+6.3 

Wykie┼ékowane nasiona sza┼éwii hiszp. 

+28.5 

Łodyga rabarbaru

+6.3 

Lucerna siewna 

+29.3 

Chan pospolity

+6.8 

Og├│rek (┼Ťwie┼╝y) 

+31.5 

Por(cebulka)

+7.2 

 M┼éode trawy pszeniczne 

+33.8 

Rukiew wodna

+7.7 

Szpinak(z marca)

+8.0 

Rzepa

+8.0 

Limonka

+8.2 

Szczypiorek

+8.3 

 

 

┼Üwie┼╝e ziarna i str─ůki BIO

Br─ůzowy                                             

-12.5  

Tofu                                               

+3.2    

Pszenica

-10.1

Fasola półksiężycowata(Lima)

+12.0

Gryka zwyczajna

-0.5

Soja warzywna(┼Ťwie┼╝a)

+12.0

Proso

-0.5

Soja granulowana (gotowana)

+12.8

Soczewica

+0.6

Orzeszki sojowe

+26.5

M─ůka sojowa

+2.5

Lecytyna sojowa

+38.0

 

Tłuszcze( tłoczone na zimno)

Olej ze s┼éonecznika                             

-6.7  

Olej z og├│recznika lekarskiego    

+3.2    

Mas┼éo klarowane                 

-1.6

Olej z nasion lnu

+3.5

Mleko kokosowe

-1.5

Olej  z pierwiosnka

+4.1

Olej z oliwek

+1.0

Kwasy t┼éuszczowe pochodzenia morskiego 

+4.7

Ro┼Ťliny okopowe

Ziemniaki                                              

+2.0

  

Mleko i przetwory mleczne 

Ser  ┼╝├│┼éty                                           

-18.1   

Mleko homogenizowane                   

-1.0    

Twar├│g

-17.3

Ma┼Ťlanka

+1.3

 ┼Ümietana

-3.9

   

 T┼éuszcze

Margaryna                                        

-7.6   

Mas┼éo                                                    

-3.9   

 Olej kukurydziany

-12.8 

 Cukry

Sztuczne  s┼éodziki                              

-26.5 

Fruktoza                                              

-9.5  

Biały cukier (rafinowany)

-17.6

Br─ůzowy cukier(demerara)

-9.5

Cukier buraczany

-15.1

Laktoza

-9.4

Melasa

-14.6

Syrop j─Öczmienny

-9.3

Cukier trzcinowy surowy(sucanat)

-9.6

Br─ůzowy syrop ry┼╝owy

-8.7


Przyprawy

Ocet                                                

-39.4 

Majonez                                              

-12.5 

Sos sojowy

-36.2

Keczup

-12.4

Musztarda

-19.2

Napoje

Alkohole wysokoprocentowe                

-28.6 do

-38.7

Kawa                                               

-25.1 

Sok owocowy (słodzony białym cukrem)

-33.4

Wino

-9.5

Czarna herbata

-27.1

Sok owocowy(naturalny)

-8.7

Piwo

-26.8

 

Jolanta Presch
Salon Zdrowia i Urody "AGMA"
Lubacz├│w, ul. Unii Lubelskiej 55

www.salonagma.pl

www.facebook.pl/salonagma

Wr├│─ç na g├│r─Ö strony

Zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie informacji tu zawartych.

Strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej i pozwala personalizować ustawienia do Państwa oczekiwań.

Zamykaj─ůc to okno (klikni─Öcie "Wyra┼╝am zgod─Ö") i dalsze korzystanie z serwisu oznacza Twoj─ů dobrowoln─ů zgod─Ö na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas i naszych partner├│w oraz zapis na Twoim urz─ůdzeniu niekt├│rych informacji np. plik├│w cookies s┼éu┼╝─ůcych mi─Ödzy innymi do logowania. Klikaj─ůc "Wyra┼╝am zgod─Ö", zgadzasz si─Ö z naszym regulaminem. Mo┼╝esz te┼╝ odm├│wi─ç zgody, usun─ů─ç wszelkie dane lub ograniczy─ç jej zakres, w tym celu prosimy o jedno z nast─Öpuj─ůcych: a)usuni─Öcie konta b)kontakt w celu usuni─Öcia danych c)nieodwiedzanie naszej witryny.

Kliknij "Regulamin" by przeczyta─ç jakie informacje s─ů przez nas przetwarzane, zapozna─ç si─Ö z pe┼énym regulaminem i polityk─ů prywatno┼Ťci.