I. Oczyszczanie wstępne (powinno być stosowane cały czas, dla lepszego zdrowia i samopoczucia)
Zasady zdrowego żywienia:
- Jemy warzywa i owoce, które rosną w tej samej szerokości geograficznej, w której żyjemy. Zimą jemy warzywa korzenne, kiszonki i możemy kiełkować nasiona. Latem mamy całe bogactwo warzyw i owoców, jemy je najlepiej z upraw czy ogrodów przydomowych. Możemy je na zimę ususzyć. zamrozić, robić powidła bez cukru.
- Posiłki jemy wolno, bez pośpiechu, dokładnie żujemy każdy kęs nawet do trzydziestu razy, ponieważ trawienie zaczyna się już w jamie ustnej.
- Jemy kilka posiłków dziennie, w miarę o regularnych porach:
I śniadanie - nabiał (twaróg, płatki zbożowe na mleku)
II-śniadanie - owoce (2szt jabłka, gruszki itd.),
Obiad - pełnowartościowy obiad z przewagą warzyw.
Przekąska - jeżeli potrzebna może to być lekka kanapka typu wasa lub SOK WARZYWNO-OWOCOWY.
Kolacja - makaron z warzywami, ziemniaki pieczone. Ale wtedy kiedy czujemy głód, jeść nie za dużo, żeby nie czuć po posiłku uczucia sytości.
Co jemy podczas oczyszczania?
- Kasze: jaglaną i gryczaną, ryz brązowy,
- warzywa (szczególnie czosnek i cebula),
- Mięso białe gotowane ( z hodowli przydomowych, nie przemysłowych).
- Ryby gotowane na parze, halibut, dorsz, pstrąg.
- Stosujemy dużo przypraw ziołowych, roślinnych (kozieradka, gorczyca, kolendra, kurkuma, imbir).
- Warto tez przekonać się do kiełkowania wszelkiego rodzaju nasion ale powinno przygotować się je samemu w domu, nie ze sklepu bo tam często są już spleśniałe.
- Kiszonki (dużo kiszonej kapusty lub każdego dnia wypić pół szklanki soku z kiszonek)
Czego nie jemy podczas oczyszczania?
- PIECZYWA!
- Słodyczy
- Białej mąki, białego ryżu,
- Drożdży,
- glutaminianu sodu, żywności przetworzonej szczególnie gotowych potraw ze sklepu,
- fast food,
- żywności w puszkach, zakonserwowanej w folii z długim terminem ważności.
Czego powinniśmy unikać podczas oczyszczania?
- wędlin, majonezu , ketchupu (chyba, że własnoręcznie przygotowany w domu z ekologicznych pomidorów)
- używek (kawy), alkoholu
- Nabiału
- Smażonego
- Makaronów
W celu odciążenia żołądka od permanentnego trawienia jemy w diecie rozdzielnej!
W diecie tej wyróżniamy trzy grupy produktów:
- I. Grupa białkowa (I śniadanie) - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: gotowane mięso, wędliny, drób, ryby, a także jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe, soja, owoce jagodowe(oprócz czarnych jagód), owoce cytrusowe, egzotyczne oprócz bananów
- II. Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki, kukurydzę, topinambur i jarmuż), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), zakwaszone produkty mleczne, surowe mięso, oleje, oliwa, masło, parmezan, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.
III. Grupa węglowodanowa (kolacja) – wszystkie rodzaje zbóż, pieczywo (w tym pełnoziarniste) kasze, płatki, musli, ryż, makarony bez jajka, owoce suszone, banany, kukurydza, ziemniaki, piwo, cukier, miód, ciasta, słodycze.
Prawidłowe połączenia pokarmów to:
- mięso i zielone warzywa
- ziemniaki i zielone warzywa
- zielone warzywa ze wszystkimi białkami
- orzechy z zielonymi warzywami i kwaśnymi owocami
- jaja i zielone warzywa
- tłuszcze ze wszystkimi roślinami zbożowymi
- rośliny zbożowe i zielone warzywa
- rośliny strączkowe i zielone warzywa
- owoce niekwaśne z kwaśnym mlekiem lub jogurtem
- kwaśne owoce z orzechami, kwaśnym mlekiem i innymi kwaśnymi owocami.
Przy większych problemach z organizmem, najpierw należy skupić się na jelitach i żołądku.
II. Oczyszczanie z toksyn przy odrobaczaniu i alergiach:
Obecność pasożytów, sprzyja rozwojowi grzybów, drożdżaków, pleśni. Ponadto w zabijanych komórkach pasożytów, mogą "mieszkać" wirusy, bakterie, toksyny. Zakażenia pasożytami, jest bardzo powszechne i powodujące wiele chorób: od zmęczenia, złego ogólnego samopoczucia do poważnych dysfunkcji narządów, blokady wchłaniania witamin i minerałów.
Odrobaczamy się całą rodziną i cała rodzina musi być do tego przekonana i przygotowana. Równocześnie (jeżeli posiadamy) odrobaczamy nasze domowe zwierzęta.
Co stosujemy, by się odrobaczyć?
- Czosnek, cebula - w każdej postaci: na surowo, gotowane, w daniach lub samodzielnie.
- Świeże pestki z dyni lub olej z pestek dyni.
- Piołun (macerat olejowy, ekstrakty, herbatki)
- Grapefruit z pestkami (należy rozgryźć)
- Oregano - polecamy kapsułki dostępne w gabinecie w cenie 100zł
- Wrotycz - nalewka, herbatka (z kwiatów tylko!)
- Czarny orzech - polecamy krople dostępne w gabinecie w cenie 80zł
Oczyszczanie:
- Kiszonki dla odbudowania dobrej flory bakteryjnej,
- "Dobrą wodę" (np. z solą kłodawską, Coral Mine).
- Lecytyna - usuwa toksyny rozpuszczalne w tłuszczach. Np. ryby, wątróbka, orzechy, zielone warzywa, oliwki, awokado.
- Enzymy trawienne
- Odkwaszenie organizmu: antyoksydanty
Naturalna kuracja przeciw pasożytnicza powinna trwać do 3mc po ustąpieniu objawów. Po teście wskazującym na zlikwidowanie pasożytów, należy sprawdzić stan organizmu i rozpocząć proces przywrócenia wszystkich witamin, minerałów i składników odżywczych do normy.